Bij kinderopvang Burgum werken wij met name op de dagopvang bewust met een tweetalig beleid (Fries-Nederlands). De reden dat we dit doen is dat meertaligheid leuk én leerzaam is voor kinderen. Uit talloze onderzoeken in binnen- en buitenland blijkt dat het goed is voor de taalkundige, de sociale en de cognitieve ontwikkeling van een kind. Een tweetalig kind leert er op latere leeftijd gemakkelijker meer talen bij en ook voor de cognitieve ontwikkeling is opgroeien in een tweetalige omgeving goed.
De beste basis voor een meertalige ontwikkeling ligt in de voorschoolse periode. Kinderen van 0-4 jaar zijn heel flexibel, ze zitten midden in hun taalontwikkeling. Als ze in een omgeving zitten waar twee (of meer) talen worden gesproken, leren ze die tweede (of derde) taal er spelenderwijs bij.
Hierbij is het van belang dat er bewust en consequent om wordt gegaan met de talen. Bij de Boarterboat werken wij met het één-persoon-één-taal beleid. Sommige pedagogisch medewerkers bieden consequent het Fries aan, andere pedagogisch medewerkers het Nederlands. Zo leren de kinderen de talen goed te scheiden.
Verder is het van belang dat de talen op een stimulerende manier worden aangeboden. Bij De Boartersboat zijn we bewust bezig met het creëren van een taalrijke omgeving.
Wij worden bij het tweetalig beleid begeleid door het Sintrum Frysktalige berne-opfang. Een provinciale visitatiecommissie beoordeelt ons op de kwaliteit van ons taal-pedagogische handelen.
De Friestalige medewerkers spreken in principe tegen alle ouders Fries. Als u dit niet verstaat, kunt u dit even aangeven en zullen zij vanzelfsprekend overschakelen naar het Nederlands.
Nieuwe ouders worden bij de intake geïnformeerd over ons tweetalig beleid. Ze krijgen een folder mee met informatie over dit beleid, een taalgroeimeter die past bij de thuistaal-situatie en een wolkomsboekje.
Natuurlijk kunt u ook voor vragen over het tweetalig beleid terecht bij de pedagogisch medewerkers.